آشنایی با کروز کنترل و عملکرد آن

23 آذر ، 1401
گروه تحقیقاتی وایزر

کروز کنترل (Cruise Control) سیستمی قدرتمند برای مدیریت سرعت خودرو است که در بسیاری از خودروهای جدید دیده می‌شود. این سیستم برای راحتی رانندگان در مسیرهای طولانی و جاده‌های صاف طراحی شده است. با استفاده از این سیستم، رانندگان می‌توانند سرعت خودروی خود را روی یک میزان ثابت تنظیم کرده و بدون استفاده از پدال گاز رانندگی راحت‌تری داشته باشند.

علاوه بر مزیتی که این سیستم دارد، می­تواند معایبی داشته باشد که در صورت عدم توجه به آن­ها خطرات زیادی ایجاد خواهد کرد. در این مقاله قصد داریم شما را با تکنولوژی و نحوه عملکرد سیستم کنترل کروز در خودروها آشنا کنیم. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری در مورد کروز کنترل و همچنین معایب و مزیت­های آن به دست آورید، در این مقاله با ما در مجموعه ردیاب وایزر همراه باشید.

کروز کنترل خودروکروز کنترل خودرو

کروز کنترل چیست؟

Cruise Control سیستمی در خودروهاست که سرعت ماشین را در یک مسیر مستقیم ثابت نگه می‌دارد. این سیستم نگهدارنده­ سرعت، کنترل هوای ورودی به محفظه­ احتراق را در دست گرفته و به ‌این ‌ترتیب سرعتی ثابت برای خودرو ایجاد می‌کند. بنابراین، شتاب خودرو با فرمان راننده تنظیم و کنترل می‌شود.

برای فعال‌ کردن سیستم کروز فقط باید روش استفاده از دکمه‌های جانبی را بدانید. به کمک این دکمه‌ها به‌راحتی می‌توانید سرعت خودرو را تنظیم کنید. با فعال ‌کردن سیستم کروز کنترل در مسیرهای طولانی راننده این امکان را دارد که بدون فشار دادن پدال گاز، سرعت خودرو را به‌صورت دائم تنظیم کند.

سیستم کروز کنترل چگونه کار می‌کند؟

در بیشتر خودروها راننده باید پای خود را بر روی پدال گاز فشار داده و خودرو را پیش ببرد. این مسئله در مسیرهای طولانی باعث خستگی راننده می‌شود. علاوه بر این در بسیاری از موارد لذت سفر را در راننده از بین می‌برد.

به همین دلیل بسیاری از شرکت‌های خودروسازی از سیستم کنترل کروز برای کاهش خستگی رانندگان استفاده کردند. با استفاده از این سیستم، کنترل سرعت خودرو به‌صورت خودکار انجام می‌شود. علاوه بر این حفظ ایمنی خودرو هم با استفاده از این سیستم تأمین می‌شود.

راننده می‌تواند در خودروهای مجهز به سیستم Cruise Control، گزینه­ کنترل سرعت را فعال یا لغو کند. در صورتی‌ که دکمه فعال روشن باشد، کنترل سرعت خودرو با تنظیم و مدیریت دریچه گاز انجام می‌شود. زمانی که پدال گاز فشار داده می‌شود، سیستم کنترل همچنان فعال است.

در این حالت به‌جای اینکه دریچه گاز با فشار پدال کنترل شود، از طریق کابلی که به یک محرک متصل است، فعالیت می‌کند. در چنین حالتی سوپاپ دریچه کنترل سرعت و قدرت موتور خودرو با محدود شدن مقدار هوا در آن تحت کنترل قرار می‌گیرد.

دیگر مقالات ما را در این بخش دنبال نمایید

سونار چیست

جی پی اس همراه کوچک

کروز کنترل از چه اجزایی تشکیل شده است؟

یک سیستم کروز از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که هریک وظیفه­ خاصی را انجام می‌دهند. در ادامه­ این بخش اجزای تشکیل‌دهنده این سیستم را برای شما توضیح می‌دهیم:

  1. ماژول فرمان: فرمان خودرو در سیستم کروز کنترل وظیفه­ هدایت خودرو در زمان فعال‌سازی سیستم را برعهده دارد. این ماژول، دستور تثبیت، افزایش و کاهش سرعت و قطع و وصل نمودن سیستم را صادر می‌کند.
  2. ماژول کنترل الکتریکی (ECU): سیستم‌های الکترونیکی برای اینکه دستورات دریافت‌شده را اجرا کنند، نیاز به کامپیوتر مرکزی دارند. ماژول کنترل الکتریکی در کروز خودرو به‌عنوان هسته­ اصلی وظیفه­ دریافت فرمان‌ها، پردازش و سپس اجرای آن‌ها را بر عهده دارد.
  3. عملگر: این بخش وظیفه­ باز و بسته کردن دریچه گاز را بر عهده دارد. به این صورت که بعد از دریافت فرمان از سوی ECU، شروع به فعالیت می‌کند.

اجزای کروز کنترلاجزای کروز کنترل

هریک از دکمه‌های Cruise Control چه وظیفه‌ای دارند؟

سیستم کروز کنترل خودرو به‌صورت پیش‌فرض دارای دکمه‌های مختلفی است که هریک کارایی خاصی دارند. این دکمه‌ها عبارت‌اند از:

  • دکمه تنظیم (Set): این دکمه برای تنظیم شتاب خودرو در نقطه‌ای مناسب از فرمان قرار گرفته است. برای استفاده از آن باید ابتدا سرعت خودرو را به حد مناسب رسانده شود.
  • دکمه تسریع (Accel): این دکمه برای افزایش سرعت تثبیت شده خودرو به‌اندازه یک کیلومتر در ساعت استفاده می‌شود. به این صورت که با هر بار فشار دادن این دکمه، یک کیلومتر بر ساعت به‌سرعت خودرو افزوده می‌شود.
  • دکمه کاهش(Cost): این دکمه برعکس دکمه اکسل است. به این صورت که با هر بار فشار دادن آن، به‌اندازه یک کیلومتر بر ساعت از سرعت خودرو کاسته می‌شود.
  • دکمه شروع مجدد(Resume): بعد از روشن‌ کردن و کنسل ‌کردن عملیات Cruise Control به‌طور موقتی، می‌توانید دکمه رزوم را فشار داده و سیستم کنترل را دوباره فعال کنید. در این صورت سرعت روی شتابی قرار می‌گیرد که قبل از لغو کروز تنظیم شده بود.
  • دکمه لغو(Cancel): این دکمه برای متوقف کردن عملیات سیستم کروز در خودرو استفاده می‌شود.

استفاده از کروز کنترل چه مزیتی دارد؟

استفاده از این سیستم برای رانندگان مزیت‌های مختلفی را به همراه دارد. از جمله:

  • در مسیرهای طولانی و جاده‌های صاف و یکنواخت مانع از خستگی راننده می‌شود.
  • نوسانات دریچه گاز را کاهش داده و مصرف سوخت خودرو را هم در حد بهینه نگه می‌دارد.
  • میزان آلایندگی ناشی از خودرو را کاهش می‌دهد.
  • سرعت خودرو با استفاده از این سیستم به‌راحتی تنظیم می‌شود.
  • مانع عبور از حد سرعت مجاز می‌شود.

مزایای کروز کنترلمزایای کروز کنترل

کروز کنترل چه معایبی دارد؟

هر سیستمی در کنار مزیت‌هایی که دارد می‌تواند معایبی هم به همراه داشته باشد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • ایجاد وابستگی به سیستم برای رانندگان و کاهش سطح دقت و هوشیاری آن‌ها
  • عدم امکان استفاده از آن در مسیرهای پر پیچ‌وخم و پرترافیک
  • امکان مختل ‌شدن سنسورهای تطبیق دهنده در شرایط هوایی نامناسب
  • ضعف در انطباق سرعت خودرو در زمان تغییر ناگهانی مسیر
  • ایجاد وسوسه در رانندگان دیگر به‌علت وجود فاصله زیاد با خودرو جلویی

سیستم کروز کنترل تطبیق‌پذیر چیست؟

Cruise Control در نسخه‌های پیشرفته‌تر از امکانات جذاب‌تری برخوردار شده است. در این سیستم تعدادی سنسور در خودرو قرار داده شده است که وظیفه­ بررسی شرایط جاده و خودروهای اطراف را بر عهده دارند. به این صورت که سرعت و شتاب خودرو بر اساس داده‌های جمع‌آوری‌شده از شرایط جاده به‌صورت خودکار تنظیم می‌شود.

از ویژگی‌های دیگر کنترل کروز تطبیق‌پذیر باید به هوشمندی آن در فراهم‌ کردن شرایط ایمن برای راننده اشاره کرد. به این صورت که اگر خودرو به خودروی جلویی بسیار نزدیک شده باشد، ابتدا هشداری به راننده داده می‌شود. درصورتی‌که راننده به هشدار توجه نکند، سیستم به‌صورت خودکار از ترمز اتومات استفاده می‌کند.

حسگرهایی که در کنترل کروز تطبیق‌پذیر به کار برده شده‌اند می‌تواند به‌صورت لیزری یا نوری باشد. هر دوی این حسگرها در روز و شب فعال هستند. البته باید گفت که در شرایط جوی نامناسب ممکن است قدرت سنسورها کاهش پیدا کند.

کروز کنترل تطبیق‌پذیرکروز کنترل تطبیق‌پذیر

کروز کنترل تطبیق‌پذیر چگونه عمل می‌کند؟

در ابتدا حسگرهای نصب‌شده در بخش جلویی خودرو، فاصله را تا خودروی جلویی اندازه‌گیری کرده و برای ECU ارسال می‌کنند. ECU بر اساس اطلاعات دریافت‌شده، دستورات لازم را برای تنظیم سرعت و شتاب خودرو صادر می‌کند. در بیشتر موارد سرعت با در نظر گرفتن فاصله 2 تا 3 ثانیه با خودرو جلویی تنظیم می‌شود.

در برخی از خودروها، سیستم Cruise Control تطبیق‌پذیر این قابلیت را دارد که بتواند تغییر مسیر را هم تشخیص دهد. به این صورت که وقتی خودرویی سرعت خود را به‌طور ناگهانی کاهش می‌دهد یا خودروی دیگری برای سبقت‌ گرفتن جلوی ماشین شما قرار می‌گیرد، حسگرها این تغییر را به‌سرعت تشخیص می‌دهند؛ سپس سرعت خودرو متناسب با تغییری که رخ ‌داده، کاهش پیدا می‌کند.

کروز کنترل چگونه به رانندگان کمک می‌کند؟

Cruise Control یکی از آپشن‌هایی است که در خودروهای جدید قرار داده شده است. این سیستم تثبیت‌کننده سرعت است و امکانی را به راننده می‌دهد که در مسیرهای طولانی و جاده‌های صاف، سرعت خودروی خود را روی میزان مشخصی تنظیم کند. با استفاده از این سیستم راننده بدون استفاده از پدال گاز می‌تواند رانندگی راحت‌تری داشته و از سفر خود لذت ببرد.

با توجه ‌به آسودگی که استفاده از این سیستم به همراه دارد، باید توجه داشت که در برخی موارد به ‌هیچ‌ عنوان نباید از آن استفاده کرد. به این دلیل که کروز کنترل برای مسیرهای صاف طراحی شده است. در مسیرهای پرپیچ‌وخم استفاده از این سیستم مشکلاتی را برای راننده به همراه خواهد داشت. علاوه بر این، در شرایط جوی نامناسب هم حسگرهای سیستم از کار می‌افتند و می‌تواند جان سرنشینان را به خطر بیندازد. بنابراین، بهتر است در استفاده از این سیستم موقعیت خود را در نظر گرفته و به‌درستی از آن استفاده کنید.
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
raychat
6LfYIyAaAAAAAGKas2CtyAh2o8zQXe5xPqZFEPwE